Iedere goede rattery moet een bepaald beeld in zijn/haar hoofd hebben over de ontwikkeling van de lijnen. Als je dat niet doet dan ben je ondoordacht bezig en zet je maar een paar ratten bij elkaar die wel of geen stamboom hebben om te zien wat er gaat gebeuren. Goed doordacht fokken betekent niet alleen dat je erop let dat de ouders gezond zijn, dat er leuke karakters in de lijn zitten of dat je op een bepaald kleurtje of tekening wilt fokken. Het is een combinatie van veel aspecten. Je moet ook proberen de onvolkomenheden eruit te fokken, een lijn kan onmogelijk perfect zijn, zeker niet met de rattenpopulatie van tegenwoordig. Ook wil je juist de sterkte punten benadrukken en deze er uiteraard inhouden. Negatieve eigenschappen kun je veel moeilijker uit een lijn fokken dan de positieve eigenschappen erin houden. De stambomen in Nederland staan vol met  ratten van rattery’s die niet goed letten op de achtergrond van de lijnen. Het wordt daardoor steeds moeilijker om geschikte dekmannen te vinden voor je meisjes als je niet met minder genoegen wilt nemen en dat laatste staat bij rattery Ratcity voorop.

Ik heb uitgebreid nagedacht over de toekomst van de lijnen in Nederland en besloten om alleen nog maar met een paar rattery’s samen te werken waarvan ik zeker weet dat zij het fokken van ratten ook zeer serieus nemen. De lijnen die ik nu heb ben ik grotendeels erg blij mee, er zitten hier en daar een paar negatieve punten die ik er uit zou willen fokken, maar er zijn gelukkig veel eigenschappen in de Ratcitylijnen die zeer positief zijn. De karakters zijn geweldig en de leeftijden zijn gemiddeld behoorlijk hoog. Natuurlijk zijn er altijd gebeurtenissen die ervoor zorgen dat er vroegtijdig nestgenoten kunnen overlijden, niet wakker worden na een operatie, als iemand een virus heeft of andere niet-erfelijke problemen. Er zitten wel (mama)tumoren in mijn lijnen, maar een rattery die zegt geen tumoren in de lijnen te hebben verbloemd de waarheid. Iedere lijn heeft tumoren in zich, het gaat er maar net om welke, hoeveel en op welke leeftijd ze ontstaan. De meeste tumoren zijn niet erfelijk. Ik vind het een groter probleem als er negatieve erfelijke eigenschappen in een lijn zitten, zoals luchtwegproblemen. Een benauwde rat is het ergste wat er is, een mamatumor kun je laten weghalen d.m.v. een operatie bij de dierenarts. Niet alle luchtwegproblemen zijn erfelijk, maar als het veel in een lijn voorkomt dan is het wel belangrijk om heel goed uit te pluizen of er externe omstandigheden zijn (bodembedekking, tocht, etc.) of dat een genetische aanleg de oorzaak kan zijn.

Het aantal goede rattery’s in Nederland gaat met sprongen achteruit, de spoeling wordt steeds dunner. Mijn fokplannen houden in dat ik meer ga lijntelen om de lijnen sterker te maken en hierdoor minder zwakke eigenschappen van outcross lijnen in de sterke lijnen ga mengen. Bij ratten is het heel normaal dat familie met elkaar gekruist wordt, het is niet te vergelijken met inteelt of lijnteelt bij mensen. Bij ratten komen de positieve en negatieve eigenschappen meer naar boven zodat je een lijn eerder uit kunt sluiten of er juist verder op door wilt gaan.

Ik heb een aantal jaren geleden getracht om door inbreng van Engelse lijnen mijn eigen lijnen te versterken, maar helaas bleken de Engelse lijnen zwakker te zijn. Ondertussen heb ik dit voor het grootste deel weer kunnen herstellen, maar ik houd het voorlopig liever op de Nederlandse lijnen, of een buitenlandse lijn moet zich in de praktijk al bewezen hebben in Nederland.