Ratcity is (tijdelijk) gestopt met fokken.

Leuk dat je overweegt om rittens te reserveren bij onze rattery. Voor het reserveringsformulier kan worden ingevuld is het in het belang van zowel de rittens, de rattery als de reserveerder om de onderstaande pagina goed door te lezen.

Een ritten van Ratcity kost € 25,00. Bij het ophalen van de rittens krijg je een contract mee waarin bepaalde voorwaarden staan. Hier staat een voorbeeld van dat contract zodat voor het reserveren al te zien is wat er in staat.

Ratcity heeft altijd eerste keus in haar nesten bij het kiezen van rittens, daarna zijn eventuele andere rattery’s voor fokrittens aan de beurt, daarna de reserveerders voor huisdieren. Het verdelen van de rittens gebeurt zoveel mogelijk op volgorde van reserveren, wie het eerst komt, die het eerst maalt. Wel wordt rekening gehouden met een gelijke verdeling van de kleuren en/of tekeningen, zodat de reserveerders zoveel mogelijk met verschillende rittens naar huis gaan. Ratcity bepaalt uiteindelijk de verdeling, rekening houdend met het bovenstaande. Wil je per se bepaalde kleuren en wil je de rittens anders niet, dan is het niet mogelijk te reserveren bij mij. Het karakter en de gezondheid moeten belangrijker zijn dan het uiterlijk.

De rittens worden vanaf dag één in de hand gehouden zodat ze heel handtam worden. Onze ratten en rittens staan ook altijd in de woonkamer zodat ze heel goed gewend zijn aan mensen. We plaatsen regelmatig foto’s op het Facebook en houden iedereen op de hoogte van het reilen en zeilen van het nest. Tevens verwachten we dan een berichtje terug, of via de mail of op Facebook, zodat we weten dat iemand nog geïnteresseerd is.

Kanjertje

Graag vooral aandacht voor het onderstaande:

Als het nest geboren is wordt na ca. 4 weken een kijkdag georganiseerd zodat alle reserveerders hun krummels kunnen bekijken en knuffelen. Deze kijkmiddag (of een avond als men niet kan) is verplicht voor nieuwe reserveerders omdat we degenen willen ontmoeten voor de rittens verhuizen, dat is voor beide kanten prettig.

Helaas is het al een aantal keren voorgekomen dat reserveerders niet kwamen kijken en op het laatste moment toch annuleerden, ondanks de uitgebreide mails. Deze annuleringen hebben er helaas ook voor gezorgd dat we voortaan aan nieuwe reserveerders een aanbetaling van 50% van het rittenbedrag vragen zodat we er verzekerd van zijn dat de reservering doorgaat. Wordt de reservering afgezegd door de reserveerder zelf dan bepaalt Ratcity of er restitutie zal plaatsvinden, wanneer wij de reservering annuleren dan krijgt u sowieso uw reserveringskosten terug. Helaas moeten de goeden onder de kwaden lijden, maar het komt te vaak voor, zodat we genoodzaakt zijn deze maatregelen te moeten toepassen. Zodra de rittens geboren zijn en de reservering vaststaat zullen we vragen om het geld over te maken.

De rittens gaan alleen per twee van hetzelfde geslacht weg of je moet al ratten van dat geslacht en leeftijd hebben. Het zijn namelijk echte groepsdieren en kunnen niet alleen in een kooi zitten. Hoeveel aandacht je één rat ook geeft, zijn soortgenoten vervang je niet, waardoor ze angstig of agressief kunnen worden. We willen op de hoogte gehouden worden over de gezondheid van de rittens, zodat we hier bij bepaalde erfelijke ziekten of andere bijzonderheden rekening mee kunnen houden voor de toekomstige nestjes.

De rittens gaan weg als ze minimaal zes weken oud en goed op gewicht zijn. Ze mogen niet eerder verhuizen zodat ze zo goed mogelijk kunnen socialiseren met de andere ratten, ook zijn ze op deze leeftijd geestelijk beter tegen hun nieuwe situatie opgewassen en hebben ze een hogere weerstand. Ik heb gemerkt dat ze met vijf weken in het begin bij de nieuwe reserveerders nog wat angstiger kunnen zijn dan met 6 weken. Zie het als een kleuter in een nieuwe situatie. Met ca. 4,5 week worden de rittens gescheiden. De vrouwtjes blijven bij hun mama en de mannetjes gaan in een aparte ruime kooi.
Introduceren bij andere volwassen ratten gebeurt niet eerder dan wanneer de rittens minimaal 200 gram wegen.

De rittens mogen alleen opgehaald worden als ze in een geschikte vervoersbox meegenomen kunnen worden. Mocht u geen geschikte of helemaal geen vervoersbox hebben, kunt u er meestal één bij mij kopen (van te voren even overleggen) en anders in de winkel aanschaffen, zonder geschikte box kunnen de rittens niet mee. Ze kunnen makkelijk ontsnappen, men moet de rittens uit een hoek van de auto plukken of nog erger, ze ontsnappen naar buiten en dat moet voorkomen worden. Kartonnen dozen zijn niet geschikt aangezien ze eersteklas knagers zijn en een open traliekooi ook niet i.v.m. de tocht en kou.
Bij twijfel overleggen met mij om teleurstellingen te voorkomen.

We hebben geen vaste leeftijd voor het laten dekken van een vrouwtje. Het hangt helemaal van het vrouwtje af, de één is langer speels dan de ander. Het vrouwtje bevalt in een een Ferplast Criceti of Mary en zodra de rittens beginnen te klimmen gaat het nestje in een hogere traliekooi zoals een Furet Plus of Jenny KD. Ze krijgen genoeg speeltjes en de ruimte om te klimmen en rennen. Tijdens hun ritten- en zoogperiode krijgen mama en de rittens extra goede voeding met meer dierlijke eiwitten. Ook krijgen ze veel verschillende soorten verse voeding, zoals groente en gekookte vis en kip.

Onze eisen voor het zoeken naar een geschikte dekman zijn dat hij een ontzettend leuk en lief karakter moet hebben en een goede gezondheid. Er mag wel een beetje pit in zitten, maar dominantie beslist niet. We proberen qua kleur en tekening ook een passende match te vinden, maar dit gaat nooit ten koste van gezondheid en karakter. We rijden liever naar de andere kant van Nederland om de juiste dekman te zoeken, dan met iets minder genoegen te nemen. Mannen zonder achtergrond worden niet ingezet, we zien hier geen toevoeging in om de kwaliteit van de lijn te verhogen, er worden alleen maar onnodige risico’s genomen in die gevallen aangezien de gezondheid niet in de gaten gehouden is van die lijn, ook weet je niet of er extreme dominantie in de familie zit.

Wil je als rattery een dekman van rattery Ratcity gebruiken kun je een mail sturen. We hebben alleen dekmannen die extern bij andere rattery’s of reserveerders wonen. Heb je interesse stuur dan de stamboom en de omschrijving van het vrouwtje mee en wat je in de dekman zoekt. Ik kan je dan mailen met de eventuele dekmannen die geschikt zijn.

Wij hanteren een andere regel dan de meeste rattery’s bij een dekking. Als een dekman van ons een vrouwtje van een andere rattery dekt dan hoeven we geen eerste keus, die gaat naar de rattery zelf. Niets is vervelender wanneer je zelf een nestje hebt, als een blok valt voor een ritten uit je eigen nestje en deze dan gekozen wordt door de eigenaar van de dekman. Degene die het nestje heeft is er het drukste aan, ziet ze continue en het moedertje heeft het ook veel zwaarder dan de dekman. In alle opzichten verdient de rattery van het nestje dus de eerste keus bij het eerste ritten. Houdt ze twee rittens dan kiezen wij het tweede ritten, daarna kiest de rattery van het nestje haar tweede ritten. Houdt de rattery van het vrouwtje dus een man en een vrouw uit een nestje dan hebben beide rattery’s een eerste keus bij een geslacht. Andersom verwachten wij dit dus ook, van te voren zullen we dit ook overleggen met de rattery’s. Gaan ze hier niet mee akkoord dan komt er ook geen dekking. Het mes snijdt aan twee kanten.